Logotype

French-lily

Rollspel


D&D 5e
Dungeons & Dragons 5
Flertal grupper och datum.
Studiefrämjandet: Portalen.
Engelskt spel.
Spelsessioner på svenska & engelska.

D&D 3.5
Dungeons & Dragons 3.5
Flertal grupper och datum.
Studiefrämjandet: Portalen.
Engelskt spel.
Spelsessioner på svenska & engelska.

Cypher
Cypher System
Torsdagar 18:00 - 21:30
Studiefrämjandet: Portalen.
Engelskt spel.
Spelsession på svenska.

Star Wars
Star Wars d20
Torsdagar 18:00 - 21:30
Studiefrämjandet: Portalen.
Engelskt spel.
Spelsession på svenska.

Warhammer
Warhammer Fantasy
Fredagar 15:00 - 21:30
Studiefrämjandet: Portalen.
Engelskt spel.
Spelsession på svenska.

Gargul

Rollspel är ett regelboks- och tärningsbaserat äventyrsspel där världen och allt som händer i den styrs av en spelledare. Spelarna skapar sina egna karaktärer, även kallade rollpersoner, efter sitt eget tyckte men inom ramarna för spelets regler. Man kan säga att rollspel är som en film där spelledaren är regissör och spelarna är huvudrollerna. Vi brukar ha fruktansvärt kul under våra rollspelsmöten och skratt från både spelare och spelledare klingar i lokalen. Allt kan hända i rollspelets värld - från tarvliga missöden och snopna förluster till episka och heroiska hjältedåd som gör Gudarna förundrade. Men det bästa är alltid dynamiken i spelgruppen.

Rollspel varierar mellan fantasi och verklighet, olika världar och olika tidsepoker. Det kan vara allt ifrån s. k. "high fantasy" med alver, drakar, magi och vidunder likt J. R. R. Tolkiens bokserie "Sagan om Ringen"; eller den mörka, dystopiska känslan av kaos och hopplöshet i det mer jordnära spelet World of Darkness. Andra spel så som Trudvang Chronicles fokuserar mer på fornnordisk och keltisk mytologi. Vissa spel är lite mer "dungeon-crawl" och mer ytliga så som datorspel i sin struktur, t. ex. Dungeons & Dragons, medan andra spel så som Cypher System fokusearar på tungt rollspelande och man måste nästan lajva och skådespela under sessionerna.

I föreningen spelas i huvudsak just rollspel och vi spelar många olika. De flesta spelen är på engelska men även några på svenska spelas. På grund av engelskan samt den nivå av matematik som krävs för de flesta rollspel brukar vi rekommendera att man bör vara minst 12 år gammal för att spela dem.

Just nu spelas Dungeons & Dragons, Star Wars, Cypher System och Trudvang Chronicles på återkommande basis. Andra rollspel så som World of Darkness, Anima, Eon mfl. spelas mer spontant.

Rollspel

När du spelar rollspel skrivs karaktären ner på ett särskilt karaktärsblad, även kallat rollformulär. Där står din karaktärs alla egenskaper och kunskaper samt vad den äger och bär med sig.

Många händelser i spelet avgörs av tärningsslag och det finns en rad olika tärningar för olika ändamål. Det finns tärningar som har 4, 6, 8, 10, 12 och 20 sidor. Ett av världens största och populäraste rollspel, Dungeons & Dragons, använder sig huvudsakligen av 20-sidiga tärningar (kallade d20) och därför har just den tärningen blivit en ikon för rollspelare runt om i världen.

Som rollspelare får man öva mycket på att gå in i sin karaktär och spela sin roll, även om det innebär nackdelar för karaktären. Man lär sig sociala intriger och vilka konsekvenser vissa handlingar får, samt att man kan bli särbehandlad beroende på hur man ser ut, var man kommer ifrån, vad man gillar eller vad man tror på. I mångt och mycket är rollspel en bra reflektion av världen som kan utforskas utan fara för spelaren.