Logo
 
FleurDeLis

Om Föreningen
- Styrelsen
- Stadgar
- Värdegrund

Aktiviteter
- Rollspel
- Konfliktspel
- Kort & Brädspel
- Airsoft
- Lajv
- Datorspel & LAN

Kontakt
- Gå med

Airsoftmarknad

In English

Discord Discord
Facebook Facebook
Instagram Instagram

Rollspel

Då Gargul är en stor förening med många medlemmar så agerar vi som en sorts hub, en mötesplats och nätverk där spelare kan hitta grupper att gå med i, eller där spelledare kan hitta nya spelare till sin kampanj. Fysiska träffar sker oftast i våra lokaler hos Studiefrämjandet Portalen i centrala Uppsala.

Alla våra aktiviteter samkörs och planeras via vår Discord-server! Ta gärna kontakt med oss där!

Just rollspel är vad vi pysslar med mest i föreningen och därav spelas många olika sorters rollspel; bl. a. Dungeons & Dragons (3.5 ed & 5th ed), Star Wars, World of Darkness, Trudvang Chronicles, Cypher System, Drakar & Demoner och Mutant. Vissa grupper träffas och spelar flera gånger i veckan, andra en gång i veckan och vissa 1-2 gånger i månaden.

Vad är rollspel?

Rollspel är ett regelboks- och tärningsbaserat äventyrsspel där världen och allt som händer i den styrs av en spelledare. Spelarna skapar sina egna karaktärer, även kallade rollpersoner, efter sitt eget tyckte men inom ramarna för spelets regler. Man kan säga att rollspel är som en film där spelledaren är regissör och spelarna är huvudrollerna. Vi brukar ha fruktansvärt kul under våra rollspelsmöten och skratt från både spelare och spelledare klingar i lokalen. Allt kan hända i rollspelets värld - från tarvliga missöden och snopna förluster till episka och heroiska hjältedåd som gör Gudarna förundrade. Men det bästa är alltid dynamiken i spelgruppen.

Rollspel varierar mellan fantasi och verklighet, olika världar och olika tidsepoker. Det kan vara allt ifrån s. k. "high fantasy" med alver, drakar, magi och vidunder likt J. R. R. Tolkiens bokserie "Sagan om Ringen"; eller den mörka, dystopiska känslan av kaos och hopplöshet i det mer jordnära spelet World of Darkness med sin moderna tidsålder som utspelar sig i vår riktiga värld. Andra spel så som Trudvang Chronicles fokuserar mer på fornnordisk och keltisk mytologi. Vissa spel är lite mer "dungeon-crawl" och mer ytliga så som datorspel i sin struktur, t. ex. Dungeons & Dragons, medan andra spel så som Cypher System fokusearar på tungt rollspelande och man måste nästan lajva och skådespela under sessionerna.

Rollspel

När du spelar rollspel skrivs karaktären ner på ett särskilt karaktärsblad, även kallat rollformulär. Där står din karaktärs alla egenskaper och kunskaper samt vad den äger och bär med sig.

Många händelser i spelet avgörs av tärningsslag och det finns en rad olika tärningar för olika ändamål. Det finns tärningar som har 4, 6, 8, 10, 12 och 20 sidor. Ett av världens största och populäraste rollspel - Dungeons & Dragons - använder sig huvudsakligen av 20-sidiga tärningar (kallade d20) och därför har just den tärningen blivit en ikon för rollspelare runt om i världen.

Som rollspelare får man öva mycket på att gå in i sin karaktär och spela sin roll, även om det innebär nackdelar för karaktären. Man lär sig sociala intriger och vilka konsekvenser vissa handlingar får, samt att man kan bli särbehandlad beroende på hur man ser ut, var man kommer ifrån, vad man gillar eller vad man tror på. I mångt och mycket är rollspel en bra reflektion av världen som kan utforskas utan fara för spelaren.

Karaktärsblad