Logotype

French-lily

Airsoft


KFÖ / LFE
Airsoft, lagträning
Söndagar 10:00 - 16:00
AC / A3 / Laggars
Spontan planering.
Se Discord.

Operation GAU
Airsoft för nybörjare
Kurs och spel för nybörjare.
Laggars.
Vid intresse.
Se Discord.


 

Söker du vår airsoft-marknad? Klicka här.

 

Airsoft - som sporten heter - är mer känd under markörernas definiton "soft air gun".


USAF - Uppsala Special Airsoft Forces - är föreningens eget lag
och består både av hårdnackade veteraner och utmanings-sugna rekryter. Laget har 2 sektioner: Vanliga USAF för den som inte vill bränna alltför mycket tid, energi och resurser på sporten och vara lite "laid back", och Task Force Spartan för den som vill lira hårt på en mer realistisk nivå. Vi spelar som amerikanska recon-trupper (spaning och saboutage) med så kallat Digital Woodland-kamouflage (MARPAT) och oftast M4/M15/M16 vapensystem. Lagmedlemmarna är indelade i olika stridsgrupper med olika uppgifter. USAF tränar varannan vecka men det kan bli varje vecka under högsäsong. Vi som spelar i USAF är alltifrån skrivbordskrigare och soffpotatisar till faktiska militärer. Till skillnad från vad många tror behöver man inte vara militär för att vara med och spela, och vi har ingen koppling till Försvaret.

Airsoft

Airsoft kan liknas mycket vid paintball i sitt utförande men fungerar lite annorlunda. Markörerna är mycket välgjorda replikor av riktiga vapen med korrekt utséende och vikt vilket gör dem mycket verklighetstrogna. Istället för färgkulor skjuter de små plastkulor som laddas i utbytbara magasin precis som på ett riktigt vapen, och inte i en tank på ovansidan. Markörerna drivs i huvudsak på tre sätt: med fjäder, el eller gas. De mer avancerade vapnen har även något som kallas för BlowBack, en funktion som skapar rekyl för att göra markören ännu mer verklighetstrogen.

Då vapenreplikorna ofta är extremt lika riktiga vapen är det oerhört viktigt att hantera, förvara och transportera dem rätt. För dig som har den kan den uppfattas som en ofarlig leksak, men för personen bredvid som inte vet att det är en airsoft kan situationen väldigt snabbt bli väldigt obehaglig. Tänk på att det finns människor runt om dig som nyligen kommit från ett rikrigt krig.

Generellt gäller alltid 18 års åldersgräns vid utövande av airsoft, vilket grundar sig i Sveriges rikes lagar om effektbegränsade vapen, för det är under den kategorin som soft air guns ligger. Vi kan dock under särskilda omständigheter tillåta deltagande för ner till 15 års ålder.

Det finns olika typer av airsoftspel. En del är snabba småspel på ca 30 min där 2 eller fler lag möter varandra på en bana med enkla uppdrag; t. ex. erövra motståndarlagets flagga eller hålla en viss position mot angrepp. Sen finns det även tuffare scenario-spel som kräver planering, samarbete och ledarskap för att lösa uppgifterna.

Den sista typen av spel är så kallade MilSim - Military Simulations. Det är väldigt verklighetstrogna spel som ofta ställer särskilda krav på uniform, vapen, etc. för att skapa ett så verklighetstroget spel som möjligt. MilSim-spelen kan pågå i flera dygn i sträck med begränsad tillgång på mat och vatten precis som i en riktig militär kampanj. Det finns dessutom alltid en rangordning, officerare och samband samt ofta fordon av olika typ. Deltagandet är tufft och mycket krävande - men också väldigt givande och en otrolig upplevelse.