Logo
 
FleurDeLis

Om Föreningen
- Styrelsen
- Stadgar
- Värdegrund

Aktiviteter
- Rollspel
- Konfliktspel
- Kort & Brädspel
- Airsoft
- Lajv
- Datorspel & LAN

Kontakt
- Gå med

Airsoftmarknad

In English

Discord Discord
Facebook Facebook
Instagram Instagram

Om föreningen

Gargul är en av Uppsalas största spelföreningar med ca 20 aktiva medlemmar och ca 70 stödmedlemmar. Vi agerar som en sorts hub, ett nätverk där spelare kan komma i kontakt med andra spelare samt utnyttja föreningens resurser i form av kunskap, material, pengar och lokaler. Vi är en del av Riksförbundet SVEROK och samarbetar även med Studiefrämjandet i Uppsala samt Lajvföreningen Gyllene Hjorten.

Föreningens syfte är att nätverka och skapa en attraktiv miljö för spelhobbyn samt skapa en trygg och inkluderande spelkultur. Därav är alla våra arrangemang drogfria och föreningen är politiskt och religiöst obunden. Hos oss är alla välkomna oavsett hur du identifierar dig.

Idag är rollspel vår huvudsakliga och största aktivitet, men vi pysslar även mycket med konfliktspel (t. ex. Warhammer 40.000), kortspel (t. ex. Magic the Gathering), brädspel (t. ex. Axis & Allies), airsoft, lajv/larp och datorspel. Om vi inte har just den aktivitet du söker, hör gärna av dig ändå! Det finns säkert medlemmar som gärna skulle vilja pröva på!

Vår historia

Gargul Spelförening - så som den är idag - grundades i Augusti 2014 även om dess historia sträcker sig långt tillbaka.

Förgrunden till dagens förening kallades RONÖK (RollspelsNördsKlubben) och grundades 2004 och hade då ca 7 medlemmar. Ett gäng kompisar som samlades hemma hos varandra eller på fritidsgården för att spela. På grund av studier och arbetstider skiftade drivkraften en del, och föreningen kom att upplösas och startas på nytt, bl. a. Spelhuset 2006 och Lilla Gruppen 2010. Under en tid var vi även en del av STOROK (Storvreta Roll- & Konfliktspelsförening).

2013 startades en ny rollspelskampanj hemma i vardagsrummet hos en av våra medlemmar. Kampanjen var inspirerad av en medeltida visa framförd av bandet Sorkar & Strängar - "En Kväll Uti Gargul." Visan utspelar sig i staden Gargul som var en del av Lajvföreningen Gyllene Hjorten's spelvärld Erborigien och kom därmed att ge kampanjen smeknamnet "Gargul." Antalet spelare växte stadigt tills vi var så många att vi knappt fick plats och vi insåg att vi skulle behöva en större lokal och bättre organisation. Därmed grundades Spelföreningen Gargul - namnet taget från vår största rollspelsgrupp - som i sin tur tog namnet från visan och Gyllene Hjorten.

Gargul